معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد، گفت: برگزاری هفته جهانی شیر مادر فرصتی برای اطلاع رسانی به جامعه، یادآوری ارزش های تغذیه با شیر مادر برای مادران و خانواده ها و نیز تجدید پیمان برای ارتقاء عملکردها در راستای تامین سلامت مادران و شیرخواران است
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد، گفت:هفته جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر ( 10تا 16 مرداد ماه 1400 ) هفته جهاني شيرمادر، بخشي از بسيج همگاني بمنظور افزايش آگاهي هاي عمومي در مورد اهميت تغذيه باشيرمادر، فراهم كردن اطلاعات و حمايت از تغذيه باشيرمادر است.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، دکتر محمد مهدی بانشی افزود: برگزاری هفته جهانی شیرمادر فرصتی برای اطلاع رسانی به جامعه، یادآوری ارزش های تغذیه باشیرمادر برای مادران و خانواده ها و نیز تجدید پیمان برای ارتقاء عملکردها در راستای تامین سلامت مادران و شیرخواران است.
وی تصریح کرد: شعار امسال هفته جهانی شیر مادر(10-16 مرداد) " قدمی به جلو برای تغذیه با شیر مادر،آموزش و حمایت " می باشد.
وی تصریح کرد: ترکیب شیر مادر همراه با رشد شیرخوار، در طول هر وعده شیر دهی و نیز بین دفعات مختلف شیردهی و در طول روز تغییر می کند. به عنوان مثال ترکیب شیر مادر در ساعات اولیه روز ترکیبی شبیه صبحانه دارد که موجب نشاط کودک می شود و در ساعات پایانی شب ترکیبی شبیه شام دارد تا موجب خواب راحت شیرخوار باشد.
وی توصیه کرد: تصور نکنید که کج خلقی و بی قراری کودک یا شیرخوار همیشه به علت گرسنگی است، دلایلی مثل گرما، کثیفی، تنهایی، لباس نامناسب، نور کم یا زیاد محیط و بسیاری از عوامل دیگر موجب گریه شیر خوار می شود.
دکتر محمد مهدی بانشی در گفتگو با پایگاه اطلاع رسانی مرکز بهداشت استان، اشاره کرد: بهترین تغذیه برای نوزاد نارس، شیر مادر خودش می باشد، چرا که ترکیب شیر مادری که نوزاد نارس به دنیا آورده است به خاطر تامین نیاز های خاص آنان با شیر مادر نوزاد رسیده، تفاوت دارد و این از مواهب الهی است.
وی با بیان اینکه، چنانچه مادر به عفونت های شایع نظیر سرماخوردگی مبتلا گردد، گفت: ادامه شیردهی بلامانع بوده چون این گونه بیماری از طریق تماس پوستی و ترشحات بینی منتقل می شود نه از طریق شیر، بنابراین شستشوی مرتب دست ها و استفاده از ماسک، مانع انتقال بیماری خواهد شد.
وی به تاثیرات تغذیه ای شیر مادر اشاره کرد و گفت: شیر مادر یک غذای ایده ال و انتخابی ایمن برای سلامتی و رشد شیرخواران و کودکان بوده و شیر مادر همه نیازهای تغذیه ای و ایمنی شیرخواران زیر شش ماه را تامین می کند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد در مورد عوامل ایمنی بخش شیرمادر ابراز داشت: ترکیب شیر مادر برحسب سن و نیاز شیرخوار و همچنین از شروع تا پایان هر وعده تغذیه با شیر مادر، مابین دفعات مختلف شیردهی و نیز در طول روز تغییر می کند.
وی با ابراز اینکه، شیر مادری که نوزادش قبل از 37 هفته بارداری به دنیا می آید، بیان داشت: حاوی پروتئین و چربی بیشتر و میزان بالاتری مواد معدنی شامل آهن و عوامل ایمنی بخش بیشتری نسبت به شیر نوزاد رسیده است که برای تامین نیازهای نوزاد نارس مناسب تر است.
معاون بهداشتی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج به تفاوت شیر مادر با شیر مصنوعی اشاره کرد و گفت: شیر مادر حاوی انواع سلول های زنده دفاعی و عوامل مهم حفاظتی و ضدمیکروبی است که شیر گاو و در نتیجه شیر مصنوعی فاقد آن است.
وی تصریح کرد: میزان پروتئین و سدیم شیر مادر به حدی است که به کلیه های تکامل نیافته نوزاد آسیب نمی رساند ولی شیر گاو پروتئین بیشتری دارد و دفع مقادیر اضافی برای کلیه های نارس نوزاد دشوار است.
دکتر بانشی، با بیان اینکه مقدار آب موجود در شیر مادر کافی است، توصیه کرد: شیرخواران در 6 ماه اول حتی در آب و هوای گرم نیاز به آب اضافی ندارند. اما شیرخوارانی که با شیر گاو تغذیه می شوند به علت دریافت مقادیر زیاد املاح نیاز به آب اضافی دارند و دفع نمک های اضافی برای کلیه های آنها مشکل است.
رییس مرکز بهداشت، خاطرنشان کرد: ترکیب چربی شیر مادر برای رشد مغز، چشم و سلامت عروقی شیرخوار بی نظیر است و بهتر از سایر شیرها هضم و جذب می شود، در حالی که مقدار چربی غیر اشباع شیر گاو بالا است و بدن را با مشکل افزایش کلسترول در سال های بعد مواجه می کند.
دکتر محمد مهدی بانشی با اشاره به اینکه جذب املاح مثل کلسیم، آهن و روی شیر مادر بیشتر از شیر گاو است، گفت: حدود 70 تا 90 درصد آهن شیر مادر جذب بدن شیرخوار می شود، در حالی که جذب آهن شیر گاو خیلی ناچیز است. بطور کلی مواد معدنی شیر مادر برای تأمین نیاز شیرخوار کافی است.
وی با توجه به ویتامین های شیر گاو کمتر از شیر مادر است، گفت: جذب ویتامین های شیر مادر نیز بهتر است. پودر شیرخشک از شیر دام تهیه می شود، چربی آن را عوض می کنند و روغن نباتی، قند و ریزمغذی ها رابه آن اضافه می کنند.
وی به چشم اندازی به ترویج تغذیه با شیر مادر در دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد، بیان کرد: فعالیت مرکز مشاوره شیر مادر و پذیرش مادران مراجعه کننده و آموزش آنان در راستای دستیابی به اهداف تغذیه با شیر مادر که در نهایت به سلامت مادر و کودک منجر می شود ، ادامه دارد و به صورت تخصصی در زمینه ترویج تغذیه با شیر مادر فعالیت می نماید در واقع شرایط بیماری و اپیدمی کرونا نباید مانع شیردهی و تغذیه با شیر مادر باشد.
رییس مرکز بهداشت استان، در ادامه این گفتگو تصریح کرد: مادران در صورت داشتن هرگونه سوال مرتبط با شیر مادر اعم از نحوه شیردهی، احساس کمبود شیر مادر ، تغذیه با شیر مادر در شرایط خاص مثل بیماریهای مادر و یا کودک، امتناع کودک از شیر خوردن ، دوشیدن و ذخیره کردن شیر مادر، انواع روشهای شیردهی ، آشنایی و استفاده از تجهیزات شیردهی استاندارد مانند شیردوش برقی ، شیر دهی مستقیم و غیر مستقیم و هر گونه مشاوره تخصصی در خصوص شیر مادر، می توانند به این مراکز مراجعه نمایند.
دکتر محمد مهدی بانشی، گفت: در حال حاضر چهار بیمارستان امام سجاد یاسوج- امام خمینی دهدشت- بی بی حکیمه و بعثت در گچساران به عنوان بیمارستان دوستدار کودک عمل می نمایند و شیردهی مادر به نوزاد خود بلافاصله بعد از تولد شروع می شود. تماس پوست به پوست در آغازین لحظات حیات بین مادر و نوزاد برقرار و شیردهی آغاز می شود.
دکتر بانشی، اضافه کرد: شروع تغذیه با شیر مادر طی ساعت اول پس از تولد به یک شیردهی موفق منجر می شود و نوزاد از مزایای آغوز (شیر اولیه) بهره مند می شود.
معاون بهداشتی و رییس مرکز بهداشت استان، یادآور شد: در مراکز جامع سلامت، پایگاه های سلامت و خانه های بهداشت آموزشهای مرتبط با تغذیه با شیر مادر، روشهای شیردهی و تغذیه نوزاد و سایر آموزشهای مرتبط با شیر مادر، در طول دوران بارداری و پس از زایمان به مادران ارایه می شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تمامی نوزادان در دوره نوزادی در پایگاه های سلامت و خانه های بهداشت از لحاظ تغذیه با شیر مادر بافرمت مخصوص غربالگری شده و در صورت وجود هر گونه مشکل در امر شیر دهی ، مادر و نوزاد به مرکز مشاوره شیر مادر ارجاع می شود تا در خصوص حل مشکل شیر دهی، آموزشهای تکمیلی را دریافت نماید.